Chinatown

Jake Gittes on menestyvä yksityisetsivä. Töitä riittää ja lisää tunkee koko ajan. Rouva Mulwrayksi esittäytyvä nainen haluaa yksityisetsivän seuravan hänen miestään yli-insinööri Hollis Mulwrayta Water & Powerista ja ottavan selvää toisesta naisesta. Gittes seuraa Mulwrayta mm. kaupungin kokoukseen ja kuivuneelle joelle sekä meren rantaan. Hollis Mulwrayta tuntuu eniten kiinnostavan vesi, mutta kyllä hän tapaa vierasta naistakin, joista tapaamisista Gittes ottaa valokuvia. Ne vain tuntuvat joutuvan lehtiin tavalla, josta Gittesillä ei ollut aavistustakaan. Valitettavasti oikea Evelyn Mulwray tulee käymään Gittesin toimistolla ja jättää haasteen oikeuteen. Gittes käväisee Hollisin toimistolla yrittäen tavata tätä. Hollisin kotona hän tapaa tämän vaimon, joka lupaa vetää haasteen takaisin. Eniten Gittes haluaa tutkia, että kuka on asian takana, sillä homma tuntuu haisevan. Gittes pääsee huijaamalla käymään yhtiön altailla, jossa nostetaan parhaillaan Hollisin ruumista. Ruumishuoneella hän tapaa tuttuja ihmisiä ja kuulee, että samoihin aikoihin Hollisin kanssa oli kuollut joku juoppo hukkumalla samoilla paikoilla. Gittes saa selville, että vaikka Los Angelesissa kärsitään kuivuudesta, niin silti vettä johdetaan hukkaan ja hän meinaa menettää nenänsä. Toimistolle soittelee tuntematon neiti Ida Sessions ja yrittää tavoittaa Gittesiä. Samainen neiti oli se henkilö, joka esiintyi rouva Mulwrayna. Hän pyytää anteeksi sitä, mitä hän teki ja vakuuttaa, ettei tiennyt asioiden oikeaa laitaa. Hän antaa kuitenkin vinkin lukaista muistokirjoitus yhdestä lehdestä. Siinä olisi yksi niistä ihmisistä.

Gittes tapaa rouva Mulwrayn uudelleen. Tämä kertoo tienneensä Hollisin suhteesta. Gittes käy tapaamassa yhtiön uutta pomoa Yelbourtonia ja saa selville Noah Crossin omistaneen yhtiön Mulwrayn kanssa ja kuinka vettä juoksutetaan appelsiiniviljelmille.

Toimistolle saapunut rouva Mulwray antaa oikean toimeksiannon pyytäen selvittämään, mitä Hollisille oikein tapahtui, luvaten kunnon bonuksen. Mulwray kertoi hänen isänsä Noah Crossin ja Hollisin riitaantuneen keskenään erään patohankkeen takia.

Gittes menee tapaamaan Noah Crossia, joka palkkaa Gittesin etsimään Hollisin tyttöystävän luvaten tuplaveloituksen ja 10.000 bonuksen, mikäli tyttö löytyy.

Gittes käy maarekisterissä kaivelemassa eräitä maakauppoja, joissa on tapahtunut hyvin paljon omistajavaihdoksia viime kuukausina. Eräällä appelsiiniviljelmällä ei oikein innostuta Gittesin vierailusta, kun vesilaitos ja kiinteistövälitysfirma on käynyt aiemmin ahdistelemassa. Gittes saa selville, että eräät henkilöt ovat ostaneet "arvottomia" maa-alueita, jotka nyt saavat vettä.

Mar Vistan vanhainkodissa Gittesille selviää, että siellä asuu ihmisiä, jotka omistavat suuren osan alueesta. Kaikkia hänen utelunsa ei miellytä ja hän ottaa lentävän lähdön. Rouva Mulwray saa puhelun ja on poistumassa, mutta ennen lähtöään varoittaa Gittesiä isästään. Gittes seuraa rouva Mulwrayta erään talon luokse, josta löytyy Hollisin tyttöystävä. Rouva Mulwray kertoo tytön olevan hänen sisarensa. Yöllä Gittes saa kutsun Ida Sessionsin luokse, mutta hän löytääkin tämän ruumiin. Paikalla onkin poliisi, joka kaipaa rouva Mulwrayta ja kertoo herran heuhkoista löytyneen suolavettä. Gittes käy hänen luonaan ja löytää Hollisin silmälasit piha-altaasta, joka on täynnä suolavettä. Gittes löytää Rouva Mulwrayn ja esittää syytöksensä. Totuus onkin toinen ja Gittes selvittää oikean murhaajan.

Voit valita puhuttuna kielet: Englanti, Ranska, Saksa, Italia, Espanja

Tekstitykset tulevat kielillä: Tanska, Saksa, Espanja, Englanti, Ranska, Italia, Hollanti, Norja, Suomi, Ruotsi, Englanti kuulovammaisille.

Kesto: 2h 5 min, valmistusvuosi 1974.

Alkuperäinen nimi: Chinatown: The Beginning and The End

Kuvakoko: 2.35:1.

Valmistaja: Paramount.

Elokuvan arviointi: Elokuva on katsomisen arvoinen. Jack Nicholson tekee elokuvasta katsomisen arvoisen. Se on kuitenkin hieman sekavan oloinen, eikä sitä mitenkään himoitse nähdä uudelleen, joten toisen kerran katsomiseen voi mennä hieman aikaa.

J.J. Gittes Jack Nicholson
Evelyn Mulwray Faye Dunaway
Noah Gross John Huston
Escobar Perry Lopez
Yelburton John Hillerman
Hollis Mulwray Darrell Zwerling
Ida Sessions Diane Ladd
Mulwhill Roy Jenson
Man with the Knife Roman Polanski
Loach Dick Bakalyan
Walsh Joe Mantell
Duffy Bruce Glover
Sophie Nandu Hinds
Lawyer James O'Reare
Evelyn's Butler James Hong
Maid Beulah Quo
Gardener Jerry Fujikawa
Katherine Belinda Palmer
Major Bagby Roy Roberts
Curly Burt Young


[Etusivu] [Linkit] [Kilpailu]

Päivitetty 30.6.2009 06:59:13
"Vaihdetaan viihteelle"
Copyright www.videoelokuva.fi 2021