Tähti on syttynyt

Esther Blodgett saapuu kotiin elokuvista ja haaveilee elokuvatähden urasta. Maddy-täti ei moisia sulata ja sanoo sen suoraan. Mummo saapuu lohduttamaan Estheriä ja kertoo omasta unelmastaan, jonka hän toteutti. Hän kehottaa tyttöä seuraamaan unelmaansa ja antaa mukaan hautajaisiinsa varaamansa rahat. Yöllä hän lähtee Hollywoodiin mummonsa saattamana. Ensimmäiseksi hän saapuu Kiinalaiselle teatterille (Chinese Theatre) ja Walk of Famelle. Sieltä hän löytää suuresti ihailemansa Norman Mainen jalanjäljet ja päättää kokeilla omiaan niihin. Seuraavaksi hän löytää vuokrahuoneen läheltä studioita. Töiden löytyminen on vaikeaa. Edes avustajan töitä ei tahdo löytyä. Asuntolassa omistaja herra Randolf esittelee Danny McGuiren, joka joskus tekee apulaisohjaajan töitä. He ystävystyvät. Valitettavasti se ei riitä. Vuokraa jää rästiin ja herra Randolfin pitäisi yrittää vaatia vuokraa maksettavaksi, muttei raaski. Danny saa kyllä töitä, mutta sotaelokuvassa ei ole osia naisille. He juhlivat asiaa menemällä konserttiin, jonne on saapunut myös kuuluisa Norman Maine humalassa. Konserttiin saapunut kuvaaja haluaisi kuvan, mutta sehän ei sovi suurelle tähdelle ja pian syntyy tappelu.

Eräänä päivänä Danny saapuu Estherin huoneeseen kertoen, että hänelle olisi töitä. Ohjaaja Casey Burke järjestää juhlat ja sinne tarvitaan tarjoilijoita. Homma ei oikein nappaa Estheriä, mutta kun muutakaan ei ole, niin pääseepähän näyttämään naamaansa tärkeille ihmisille. Lähestymistapa vain ei tunnu ensi alkuun oikealta. Tuottaja Oliver Nilesilla on ongelmia tai oikeammin yksi ongelma. Sen nimi on Norman Maine. Alkaa olla vaikea pitää lehdistö erossa hänestä, mutta kuitenkin tyytyväisenä. Ja moni muukin on alkanut valittaa suuresta tähdestä. Esther pääsee tarjottimensa kanssa lähelle Normania, mutta varsinainen tyttöystävä on nähnyt Estherissä kilpailijan. Kuitenkin Norman on jo iskenyt silmänsä kauniiseen tarjoilijaan. Asia ei mitenkään sovi tyttöystävälle ja hän yrittää lavastaa Estherin syylliseksi Normanin pahoinpitelyyn ja lähtee hakemaan apua. Tällä välin Norman karkaa Esther mukanaan vieden hänet kotiin. Seuraavana päivänä Norman soittaa Oliverille vaatien koekuvausta Estherille. Koekuvaus onnistuu loistavasti ja pian allekirjoitetaan sopimus. Lisäksi hän saa aivan uuden nimen: Vicki Lester. Kun Vicki harjoittelee pientä sivuosaa, löytää Norman uuden pääosan esittäjän uuteen elokuvaan. Ja tähti on syttynyt. Tiedottaja Libby tarkistaa vielä arvostelijoiden mielipiteitä ja Norman sekä Vicki karkaavat elokuvan ennakkonäytöksestä.

Yllättäen Norman ja Vicki viihtyvät toistensa seurassa ja Norman tulee kysyneeksi puoli huolimattomasti Vickia vaimokseen. Ongelmana vain on Normanin pahat tavat. Viimein he päättävät mennä salaa naimisiin. Tosin tiedottaja libby ehtii jo tekemään lehdotötiedotetta asiasta. Niinpä Alfred Henkel ja Esther Blodgett päättää karata ja mennä naimisiin St. Vardossa. Ainoina todistajina ovat Danny ja pari juoppoa putkassa. Ulos tullessaan he huomaavat Matt Libbyyn löytäneen heidät, mutta he onnistuvat karkaamaan häämätkalle, joka ei tosin suju ihan odotusten mukaan.

Libby valittaa Oliverille Normanista ja siitä, kuinka Normanista on vaikea saada mitään tiedotetta ulos, kun kukaan ei pidä hänestä. Kuitenkin Norman ja Vicki ovat hankkineet uuden talon. Libby ja valokuvaaja tulevat ottamaan parista valokuvia ja tuottaja Oliver saapuu käymään. Valitettavasti Normanista ei enää pidetä. Hänen sopimuksensa puretaan ja hän jää toimettomaksi ja osattomaksi. Hän huomaa nopeasti tulleensa kaikkien unohtamaksi ja olevansa vain Vicki Lesterin mies ja sihteeri.

Vickin Oscarjuhlassa on hetkensä ja niin oli myös Normanilla. Niinpä hän menee parantolaan hoitamaan itseään. Oliver käy tarjoamassa hänelle sivuosaa elokuvassa. Tosin Norman ei ole oikein innostunut uran laskusta. Viimein kaikki tuntuvat unohtavan hänet, paitsi Vicki, joka saa hänet vastuulleen. Vicki uhraa mieluummin uransa kuin miehensä ja päättää lopettaa näyttelemisen. Tosin Norman kuulee Vickin ja Oliverin keskustelun.

Voit valita puhuttuna kielet: Englanti,

Tekstitykset tulevat kielillä: Suomi, ei valintoja

Kesto: 111 min, valmistusvuosi 1937.

Alkuperäinen nimi: A Star is Born

Kuvakoko: 4:3.

Valmistaja: Selznick International Pictures Incorporated.

Elokuvan arviointi: Elokuva on hyvä ja sen katsoo mielellään ja sen voisi katsoa joskus toistekin.

Lisäteksti takakannessa:

Tähti on syttynyt sai kaikkiaan seitsemän Oscar-ehdokkuutta, muun muassa parhaan elokuvan, parhaan miespääosan ja parhaan naispääosan ehdokkuudet. Se voitti Oscarin parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta. Tähti on syttynyt on kuvattu uudelleen kaksi kertaa. Vuonna 1954 pääosissa olivat Judy Garland ja James Mason ja vuonna 1976 Barbra Streisand sekä Kris Kristofferson.

Henkilöt

Esther Blodgett Janet Gaynor
Norman Maine Fredric March
Adolphe Menjou
May Robinson
Andy Devine
Lionel Stander
Owen Moore
Peggy Wood
Elizabeth Jenns
Edgar Kennedy
J. C. Nugent
Guinn Williams
Ohjaus William A. Wellman
[Etusivu] [Linkit] [Kilpailu]

Päivitetty 10.7.2009 22:50:38
"Vaihdetaan viihteelle"
Copyright www.videoelokuva.fi 2021