Amazing Grace

1797 William Wilberforce saapuu vaunuilla serkkunsa Henry Thontonin luo. He näkevät, kuinka kaksi miestä kohtelee huonosti hevosta. Toinen miehistä tunnistaa William Wilberforcen, joka on puhunut ihan Lontoossa. Yöllä hän näkee painajaista, jonka keskeyttää Henry-serkku antaen oopiumia, että William voisi nukkua.

Marianne vie Barbara Spoonerin juomaan terveellistä vettä, mutta ei osa salata sitä, että saapumisella oli jokin outo tarkoitus. Tosin sellainen saapuu Henryn seurassa Williamin muodossa. Henry ja Marianne yrittää olla kuin kaikki olisi sattumaa, mutta William ja Barbara haistaa naittamisyrityksen.

15 aikaisemmin alahuoneen istunnon jälkeen he menevät klubille pelaamaan korttia ja juomaan viiniä. Wilberforce pelaa Clarencen herttuaa vastaan, jolla ei ole enää mukanaan muuta kuin neekeri. Wilberforce ei voi hyväksyä panosta ja poistuu. Hänen ystävänsä William Pitt seuraa perässä. Wilberforce päättää käydä laulamassa laulun ja omistaa sen Clarencen herttualle. Laulu on Amazing Grace jonka kirjoitti pappi, joka oli entinen orjalaivan kapteeni ja katui syntejään.

Wilberforce hurahtaa uskoon ja Pitt haluaa tietää tämän olevan kunnossa. Pitt suunnittelee saavansa pääministerin paikan piakkoin.

Wilberforcen päivälliselle saapuu erikoisia vieraita. Erikoisin on musta Equiano. Vieraat kertovat orjien kohtelusta laivoilla, kun heitä viedään plantaaseille.

Wilberforce saapuu entisen pappinsa John Newtonin luokse kysymään neuvoa ja utelemaan orjista.

Thomas Clarkson saapuu tapaamaan Wilberforcea, joka kertoo aikovansa ilmoittaa lakiehdotuksensa.

Nykyaika:

Wilberforce osallistuu päivälliselle eräiden vieraiden ja varsinkin Barbaran kanssa. Tämän jälkeen isäntäväki yrittää saada heidät tutustumaan toisiinsa. Barbara pyytää Williamia riitelemään jostain, että isäntäväkeä ärsyttäisi, mutta kun kumpikin on kaikesta samaa mieltä.

Ehdotus orjakaupan lakkauttamisesta ei saa kannatusta ja tukijoiden on aika kokoontua. He päättävät muuttaa ihmisten mielipiteitä. Niinpä yksi laiva kuin sattumalta ajaa yhden orjalaivan ohi, josta Wilberforce kertoo.

He muuttivat englantia. Kannattajat ostivat vain sokeria, joka oli valmistettu ilman orjia tai he lakkasivat kokonaan käyttämästä sitä. Wilberforce kertoo Barbaralle, kuinka he jopa veivät alahuneeseen vetoomuksen, jonka oli allekirjoittanut 390.000 ihmistä.

Clarkson lähtee Pariisiin kokemaan vallankumouksen ja Wilberforce jää Englantiin sairastuen ja riitaantuen Pittin kanssa.

Barbara puolustaa Wilberforcea tälle itselleen. Wilberforce käväisee aamiaisella kertomassa isännilleen olevansa menossa Lontooseen ja kuinka Barbaralla on jotain kerrottavaa. He menevät naimisiin ja morsiamen pyynnöstä kirkossa lauletaan Amazing Grace. Häätalossa morsiuspari käy tervehtinmässä pääministeri Pittiä, joka oli yllättynyt kutsusta ja jonka tulo oli yllätys hääkutsusta huolimatta.

Wilberforce menee tapaamaan John Newtonia, joka sanelee muistelmiaan sihteerilleen, ollen itse sokea.

Wilberforce esittelee James Stephenin, joka kertoo oudosta suunnitelmasta huijata alahuonetta. Hän on saanut idean selattuaan lakikirjoja. Heidän pitää saada läpi laki, joka sallii englannin kaappareiden ottaa haltuun ranskalaiset laivat, jotka seilaavat Amerikan lipun alla. Noin niinkuin sotasysteeminä. Salaisuus on siinä, että 80% orjalaivoista purjehtii Amerikan lipun alla, jotta kaapparit eivät nousisi niille. Niinpä tuo suoja pitää poistaa, että laivanomistajat alkaisivat pelätä matkaa. Tarvitaan joku todella tylsä tyyppi ehdottamaan asiaa, ettei kukaan kiinnittäisi huomiota. Vielä kun suurin osa vastustajista on yllättäen saanut vapaalipun hevoskilpailuihin, on juttu täydellisempi.

Yllättäen William Wilberforce kutsutaan ystävänsä Pittin sairasvuoteelle.

Viimein orjakaupan lakkauttavasta laista äänestetään. 16 vastustaa ja 283 on puolesta. Laki hyväksytään ja se kieltää orjakaupan koko Brittiläisen imperiumin alueella.

Voit valita puhuttuna kielet: Englanti,

Tekstitykset tulevat kielillä: Suomi, Norja, tanska, ruotsi.

Kesto: 1h 53 min, valmistusvuosi 2006.

Alkuperäinen nimi:Amazing Grace

Kuvakoko: 1.85:1.

Valmistaja: Bristol Bay.

Elokuvan arviointi: Elokuva on hyvin pitkäveteinen. Parasta koko elokuvassa on ennen alkua soitettu saman niminen virsi ja n. vimeiset 15 min.

Elokuvaan liittyvät weppisivut: Amazinggracemovie.com

Henkilöt

William Wilberforce Ioan Gruffudd
Barbara Spooner Romola Garai
William Pitt Benedict Cumberbatch
John Newton Albert Finney
Lord Charles Fox Michael Gambon
Thomas Clarkson Rufus Sewell
Olaudah Equiano Youssou N'Dour
Lord Tarleton Ciaran Hinds
Duke of Clarence Toby Jones
Henry Thornton Nicolas Farrell
Marianne Thornton Sylvestra Le Touzel
Richard the Butler Jeremy Swift
James Stephen Stephen Campbell Moore
Lord Douglas Bill Paterson
Sir William Dolben Nicholas Day
Hannah Moore Georgie Glen
Harrison Nicholas Woodeson
John Ramsay Tom Fisher
Speaker of the House Richard Ridings
Lord Camden David Hunt
Beggar David Toole
Heckler Alex Blake
Marjorie Angie Wallis
Edward Hope (Quaker) Harry Audley
Michael Shaw (Quaker) Chris Barnes
Physician Tom Knight
MP 1 Andrew Whipp
MP 2 Andrew Neil
Maid Estelle Morgan
Camber Philip Dunbar
Parliamentary Clerk Adam Woodroffe
Newton's Secretary Joseph Traynor
Young Parliamentary Official Simon Delaney
Old Parliamentary Official Neville Phillips
Young African Woman Eki Maria
Delivery Coach Driver Daniel Naprous
Delivery Assistant Peter White[Etusivu] [Linkit] [Kilpailu]

Päivitetty 26.10.2012 20:09:45
"Vaihdetaan viihteelle"
Copyright www.videoelokuva.fi 2021