Herttuatar

On vuosi 1797 ja Georgiana on vallaton yläluokan neito, joka järjestää vaikka juoksukilpailuja toisten tyttöjen huviksi. Kuitenkin hän on ymmärtäväinen, että kun hänen äitinsä Lady Spencer on järjestänyt hänelle kannattavan avioliiton Devonshiren Herttuan kanssa, niin hänhän menee riemumielin naimisiin. Hääpari otetaan uudessa kodissaan riemuisasti vastaan. Hääyö ei tunnu kovin romanttiselta, mutta tärkeintähän on saada aikaan perillinen Devonshireen.

Georgiana marmattaa kylään saapuneelle äidilleen herttuan olevan sanaton, eikä pahemmin juttele, varsinkin kun heillä ei ole yhteisiä puheenaiheita, mutta äiti käskee vain ymmärtämään.

Georgiana sekaantuu politiikkaan, joka ei voisi vähempää kiinnostaa herttuaa. Herttuatar huomaa, että herttualla on muitakin leikkikaluja kuin Georgiana ja että herttualla on avioton lapsi Charlotte, juuri kuolleen palvelijan kanssa. Georgiana ottaa hänet hoiviinsa ja on tälle kuin äiti. Tosin hän itsekin odottaa lasta, joka ilmoittaa tulostaan kesken illanvieton. Herttua nuolaisee ennenkuin tipahtaa ja nostaa maljan kuudennelle herttualle. Tosin tuloksena onkin tyttö ja sitähän isukki ei sulata.

Kuusi vuotta myöhemmin on perheessä 3 tyttöä ja herttua ei pidä tilanteesta. He saapuvat Bathin kaupunkiin ja osallistuvat juhliin. Georgina huomaa, kuinka hänen miehensä kiinnostuu tuntemattomasta naisesta, mutta tämä ei ole kiinnostunut herttuasta. Hän on Lady Elizaberth Foster eli Bess.

Georgiana ja Bess tapaavat uudelleen ja kumpikin avautuu. Fosterin mies on hakannut vaimoaan ja ottanut lapset, eikä Bess saa nähdä heitä ja itse hän asuu vuokralla kunnes rahat loppuu. Georgiana järjestää Bessin asumaan heidän luonaan ainakin jonkin aikaa.

Eräässä teatteriesityksessä Georgiana näkee vanhan tuttavansa George Greyn. He tapaavat uudelleen. Myöhemmin Bess opettaa, että miehet voivat olla helliäkin ainakin sängyssä, jota Georgiana ei oikein usko.

Georgiana ryhtyy auttamaan Greyta kampanjoinnissa ja Grey tunnustaa ajattelevansa Georgianaa. Tämä palaa kotiin ja löytää Bessin huoneen ulkopuolelta pari uteliasta palvelijaa ja kuulee ääniä. Georgianalle ei jää epäselväksi, että kuka siellä on vieraana ja hän kertoo mielipiteensä miehelleen, joka ei suostu heittämään rakastajatartaan ulos. Bess taas kertoo, että tämä on ainoa keino saada lapset takaisin. Georgiana näkee, kuinka Bessin pojat ovat hänelle tärkeitä.

Georgiana käy salaa tapaamassa Charles Greyta ja tunteet roihahtaa. Georgiana suostuisi sopimukseen, jossa Bess saisi jäädä, jos hän saa leikkiä Greyn kanssa. Tämähän ei käy herttualle ja ottaa Georgianan väkisin. Grey voittaa vaalit ja Georgiana ottaa lärvit. Hän juhlii niin rankasti, ettei edes tajua hiustensa palavan. Viimein syntyy poika ja Georgiana on ansainnut palkkionsa.

Herttua on Lontoossa juhlimassa ja Grey saapuu kutsun saaneena, jonka Bess oli toimittanut. Hän kertoo Georgianalle, ettei kenenkään tarvitse tietää mitään. Niinpä tämä käyttää tilaisuutta hyväkseen ja ryhtyy leikkimään Greyn kanssa lääkäriä.

Herttuan palattua Georgiana lähtee Bathiin ja löytää itsensä uudelleen leikkimässä Greyn kanssa. Herttua tulee anoppinsa kanssa Bathiin ja pistää kuulustelun pystyyn ja ryhtyy uhkailemaan, että jos Georgiana ei luovu Greystä, on tämän poliittinen ura lopussa, eikä Georgiana näe enää lapsiaan. Georgiana tekee vaikean päätöksen, mutta tulee lukeneeksi lastensa kirjeet ja lähtee miehensä luokse. Grey tulee perässä ja pyytää Georgianaa luokseen. Tämä on jo päätöksensä tehnyt ja kertoo menettävänsä lapset, jos hän lähtee. Päivällisellä Georgiana kertoo pokkana odottavansa Greyn lasta ja isukki repii pelihousut. Lopulta Georgiana lähetetään maalle synnyttämään ja lapsi luovutetaan Greylle. Georgiana palaa miehensä luokse ja kuulee, että Grey on menossa kihloihin.

Voit valita puhuttuna kielet: Englanti,

Tekstitykset tulevat kielillä: Suomi, Norja, tanska, ruotsi.

Kesto: 106 min, valmistusvuosi 2008.

Alkuperäinen nimi: The Duchess

Kuvakoko: 16:9.

Valmistaja: BBC.

Elokuvan arviointi: Elokuva on mielenkiintoinen ja loppuun asti odottaa jotain dramaattista käännettä, jota ei tule. Ikäänkuin elokuva jäisi jollain tavoin kesken. Juuri sen takia sitä ei viitsi katsoa toiste.

Henkilöt

Georgiana Keira Knightley
The Duke Ralph Fiennes
Lady Spencer Charlotte Rampling
Charles Grey Dominic Cooper
Bess Foster Hayley Atwell
Charless Fox Simon McBurney
Richard Sheridan Aidan McArdle
General Grey John Schrapnel
Heaton Alistair Petrie
Dr. Neville Patrick Godfrey
Speechmaker Michael Medwin
Macarone Justin Edwards
Sir James Hare Richard McCabe
Devonshire House Maid Hannah Stokely
Burleigh Andy Armour
Nanny Emily Jewell
Sir Peter Teazle Bruce MacKinnon
Lady Teazle Georgia King
Footman Luke Norris
Charlotte (Age 3) Eva Hrela
Charlotte (Age 9) Poppy Wigglesworth
Harryo Emily Cohen
Little G Mercy Fiennes Tiffin
Augustus Sebastian Applewhite
Lord Robert Angus McEwan
Lady Harriet Kate Burdette
Lady Elizabeth Laura Stevely
Lord Ambrose Ben Garlick
Lord Walter Max Bennett
Lady Charlotte Camilla Arfwedson
Young girl in theatre Fiona Sheehan
Servant girl Sarah Wyatt
Dealer Thomas Arnold
Althorpe servant Gilbert Wynne
Heaton's clerk Richard Curzon
Guests at lady Melbourne's ball Sophia Johnston
Katerina Tana[Etusivu] [Linkit] [Kilpailu]

Päivitetty 13.11.2009 19:23:17
"Vaihdetaan viihteelle"
Copyright www.videoelokuva.fi 2021