Kurjat Les Miserables

Faverolles, Ranska, 1796. Jean Valjeanin siskontyttö ei saa kerjättyä yhtään mitään, eikä hän itse ole saanut puunhakkaajan töitä. Niinpä hän varastaa leivän ja joutuu siitä kiinni. Tuomio on 5 vuotta vankeutta. Hänet lähetetään Toulonin vankilaan, jossa häneen poltetaan vankinumero ja hänet pistetään raskaaseen pakkotyöhön. Työmaalla tapahtuu onnettomuus ja vartijoiden päällikkö Javert pistää merkille Valjeanin voimat. Hän yrittää paeta ja jää kiinni. Tuomiota tulee 5 vuotta lisää. Seuraavalla kerralla tulee 10 vuotta lisää. Vuonna 1815 tapahtuu taas onnettomuus. Valjean lähtee pelastamaan toveriaan ja putoaa jokeen. Viimein hänen onnistuu päästä piispan taloon, jossa hän saa peseytyä, ruokaa ja yösijan. Yöllä hän varastaa hopealautaset, mutta hän jää kiinni. Hänet tuodaan viranomaisten toimesta takaisin piispan luo, joka toruu viranomaisten nähden Valjeania, että tämä oli unohtanut ottaa kynttilähopeat. Kun viranomaiset ovat poistuneet, hän todella antaa hopeat hänelle. Piispa vaatii lupausta, että Valjean käyttäisi hopeasta saamansa rahat kunnialliseen elämään. Piispa tulee ostaneeksi hopeilla hänen sielunsa jumalalle.

5 vuotta myöhemmin Sur Monteisin kylässä on markkinat ja sinne saapuu uusi poliisikomisario, joka onkin vartijoiden päällikkö Javert. Kaupungin pormestarina toimii Monsieur Madeline (Jean Valjean), jota on kiittäminen kaupungin vauraudesta. Javert käy tapaamassa pormestaria ja esittäytymässä. Hän on tunnistavinaan tutut kasvot, mutta ei silti tunnista. Javert kuulee Monsieur Madelinen keksineen käyttää kumilakkaa helmien valmistuksessa, jolloin työläisten palkat oli saatu kaksinkertaistettua. Samaa menetelmää käytetään Toulounissakin.

Pormestari käy vierailulla poliisien luona, jonne on juuri tuotu itseään kaupitteleva nainen. Tämä on hyvin vihainen Monsieur Madelinelle, koska oli saanut potkut isättömän lapsen vuoksi. Javert on antamassa naiselle tuomiota, kun pormestari puuttuu tilanteeseen. Nainen vapautetaan ja hän saa vielä kolikon pormestarilta lapsen avuksi.

Pormestari tulee paikalle, jossa Fauchelevant-niminen mies on kärrynsä alla. Madeline auttaa nostamaan kärryt ylös, samalla kun toiset auttavat tyhjentämään niitä ja mies saadaan pois kärryn alta. Myös Javert osuu paikalle ja näkee koko tapauksen ja muistaa Valjeanin uskomattomat voimat. Madeline huomaa Javertin.

Javert on matkustanut Pariisiin ja antaa Madelinen ilmi.

Nainen, jonka Madeline jo kerran pelasti, saapuu tämän luokse, sillä hänen lapsestaan huolehtivat vaativat lisää rahaa. Pian tämän jälkeen hän pyörtyy. Javert saapuu taloon ja antaa itsensä ilmi. Hän kertoo pettäneensä Madelinen ja vaatii potkuja itselleen. Hän oli antanut Madelinen ilmi ja väittänyt tätä karanneeksi vangiksi. Oikea vanki on kuulemma löytynyt ja odottaa tuomiota Arrasissa. Madeline ei voi kuitenkaan suostua erottamiseen. Hän menee oikeuteen seuraamaan istuntoa, jossa väärä mies vannoo syyttömyyttään ja hän kertoo olevansa karannut Valjean.

Madeline on pelastamansa naisen luona, kun komisario saapuu öykkäröimään ja hakemaan Madelinea. Nainen saa kohtauksen ja kuolee. Matkalla vankilaan Madeline karkaa Javertilta. Thenardierien majatalossa pidetään naisen tytärtä Cosettea. Madeline ostaa tytön vapaaksi ja vie hänet Pariisiin, jossa he ovat jäädä kiinni, mutta onnistuvat pakenemaan. Fauchelevant, jonka Madeline auttoi kärryn alta, auttaa heitä piiloutumaan luostariin.

Javert saa siirron uuteen paikkaan ja hän vannoo etsivänsä Valjeania lopun ikäänsä.

10 vuoden päästä on Valjeanin ja Cosetten aika siirtyä muualle. Pariisissa he näkevät vallankumouksesta haaveilevia ja Cosette huomaa erään tuijotuksen, eikä voi olla tuijottamatta takaisin. Tuijottaja on Marius. Poliisi saapuu hajoittamaan mielenosoitusta.

Javert on saanut uuden työn. Hän soluttautuu vallankumouksellisten joukkoon urkkimaan heidän tekemisiään. Valjean vie Cosetten uudelleen puistoon ja siellä Cosette näkee uudelleen ihastuksensa. Marius haluaa tietää, minne tuo kaunis neito oikein menee ja antaa tehtävän nuorelle pojalle Gavrochelle. Javert on yleisön joukossa ja näkee Valjeanin ja lähtee perään. Gavroche harhauttaa Javertia.

Marius löytää Cosetten talon luokse ja pääsee keskustelemaan tämän kanssa. Valitettavasti Valjeanin ja Cosetten pitää lähteä levottomuuksia pakoon. Mariuksen sydän suree rakkauden vuoksi, jonka hän on menettämässä. Hän lähtee tapaamaan isoisäänsä, rikasta miestä ja pyytää tältä myötätuntoa, koska aikoo naimisiin. Ensin isoisä haluaisi kuitenkin kuulla Mariukselta anteeksipyynnön tämän käännyttyä perhettään ja monarkiaa vastaan.

Vallankumoukselliset rakentavat barrikadit ja Javert joutuu vangiksi. Valjean lähtee mukaan taisteluun ja päästää Javertin vapaaksi. Hänen kiitollisuutensa ei ole parasta laatua. Samalla kun Valjean katoaa Mariuksen kanssa, etsii Javert Valjeania. Hän ei voi ymmärtää, miksi hänen henkensä säästettiin.

Voit valita puhuttuna kielet: Englanti,

Tekstitykset tulevat kielillä: Ruotsi, norja, tanska, suomi

Kesto: 1h 58 min, valmistusvuosi 1978.

Alkuperäinen nimi: Les Miserables

Kuvakoko: 4:3.

Valmistaja: Granada International.

Elokuvan arviointi: Elokuva on erittäin hyvä ja sen katsoo mielellään ja sen voisi katsoa joskus toistekin. Elokuvasta löytyy ainakin yksi toinen versio, jossa pääosassa on Gérard Depardieu.

Henkilöt

Valjean Richard Jordan
Javert Anthony Perkins
Fauchelevent Cyril Cusack
Bishop Myriel Claude Dauphin
Gillenormand John Gielgud
Thenardier Ian Holm
Sister Simplice Celia Johnson
Magliore Joyce Redman
The Prioress Flora Robson
Marius Christopher Guard
Cosette (Adult) Caroline Langrise
Fantine Angela Pleasance
Trouflat David Swift
Enjolras Timothy Morand
Magistrate William Squire
Court President Geoffrey Russell
Madame Thenardier Caroline Blakiston
Commissary Michael Sheard
Gavroche Dexter Fletcher
Cosette (child) Joanna Price
Chenildieu Dave Hill
Gochepaille John Moreno
Brevet Roy Evans
Lebec Brian McDermott
Lodger Eileen Way
Javiert's Aide Struan Rodger
Valjean's sister Delena Kidd
Police Prefect Kenneth Colley
Police Inspector Christopher Burgess
Antoine Christian Rodska
Agent Donald Sumpter
Gillenormand's Servant Donald Bissett
Spectator Michael Barrell
Gendarmes Rupert Frazer
Anthony Way[Etusivu] [Linkit] [Kilpailu]

Päivitetty 22.8.2009 11:47:28
"Vaihdetaan viihteelle"
Copyright www.videoelokuva.fi 2021