Harry Potter ja Feeniksin kilta

Harry Potter on leikkikentällä istuskelemassa, kun Dudley kavereineen saapuu pilkkaamaan häntä. Äkkiä taivas tummenee ja Harry käskee Dudleyn kotiin. Alikulkutunelissa ankeuttajat hyökkäävät heidän kimppuunsa ja Dudley menee hieman sekaisin. Harry taikoo suojeliuksen. Onneksi tapahtumille löytyy todistaja, joka saattaa heidät kotiin. Vernon ja Petunia järkyttyy, mutta enemmän he järkyttyvät pöllön tuodessa Harrylle kirjeen, jossa hänet erotetaan Tylypahkasta Taikaministeriön määräyksellä. Vernon ja Petunia lähtevät viemään Dudleytä sairaalaan, kun Harry saa yllättäviä vieraita. Professori Vauhkomieli ystävineen saapuu ja lähtee saattamaan häntä turvaan. He saapuvat Lontoossa sijaitsevaan taiottuun taloon, jossa odottaa jo Ron ja Hermione sekä koko Weasleyn perhe. Harry ystävineen ajetaan yläkertaan, kun aikuiset pitävät kokousta. Lopulta alhaalla syödään illallista ja Harrylle kerrotaan salaisesta Feeniksin killasta. Harry ja herra Weasley menevät taikaministeriöön, jossa pidetään kuulustelu Harryn taikomisista. Valitettavasti kuulustelua on aikaistettu. Herra Dumbledore saattaa Harryn kuulusteluun, jossa kaikki jo odottavat. Paikalle saapuu myös Dumbledore, joka puolustaa Harrya ja kertoo ankeuttajista ja todistajasta. Harry vapautetaan syytteistä ja Dumbledore poistuu paikalta katsomatta kertaakaan Harryyn, mikä närästää tätä suunnattomasti.

Harry saatetaan turvallisesti juna-asemalle, jonne tulee myös Sirius Musta koiran olomuodossa, ettei kukaan pääsisi hänen jäljilleen. Harry näkee junassa unta Voldemortista. Perillä Harry näkee vaunujen edessä kummallisen eläimen, jota muut eivät näe. Vaunuissa istuu jo Luna Lovekiva, joka kertoo näkevänsä otuksen eli Thestraalin. Koulussa Dumbledore kertoo muutoksista opettajakunnassa. Uutena pimeyden voimien opettajana toimii professori Dolores Pimento. Oleskeluhuoneessa kaikki lukee Päivän profeettaa ja uskovat Harrysta kerrotut satujutut ja epäilevät Harryn tappaneen Cedricin. Harry näkee uudelleen unta Voldemortista.

Pimento kertoo VIP-tutkinnosta ja uudesta opetusmetodista, jossa suojautumista opiskellaan kirjasta, eikä siinä puhuta mitään suojautumisloitsuista. Ministeriön mielestä mitään vaaraa ei ole koskaan ollutkaan. Harry repii pelihousunsa ja kertoo Cedricin kuolemasta ja nyt Pimento kiivastuu ja käskee Harryn jälki-istuntoon. Pimento pistää kirjoittamaan omalla erikoissulkakynällään pergamentille, "En saa valehdella". Muuten hyvä, mutta viesti kirjoittuu samalla Harryn käteen ja se sattuu. George ja Fred ovat keksineet uusia tuotteita, joita he kauppaavat nuorille tuleville taikureille. Hermione huomaa Harryn kädessä kirjoitusta ja haluavat Harryn valittavan Dumbledorelle.

Harry lähettää kirjeen Anturajalalle, eli Sirius Mustalle ja tapaa Lovekivan Thestraalien kanssa. Niitä näkee vain ne, joka on nähnyt kuoleman.

Dolores Pimento ja McGarmiva keskustelevat henkevästi Pimennon keskiaikaisista kidutusmenetelmistä ja Pimennosta tulee Taikaministeriön nimittämä yli-inkvisaattori Tylypahkaan. Hän puuttuukin ihan kaikkeen Tylypahkassa. Asetus toisensa perään naulataan seinään ja jopa Weasley-tuotteet kielletään. Pimento antaa potkut Punurmiolle ja on heittämässä tätä ulos, kunnes Dumbledore puuttuu asiaan. Oleskeluhuoneessa Harry ystävineen kuuntelee radiota, kun takasta kuuluu tuttu ääni. Sirius Musta puhuu takan kautta. Ministeri on kuulemma hyvin vainoharhainen. Hermionen mielestä heidän pitäisi opetella suojautumista. On pakko löytää joku opettaja. Niinpä he kutsuvat luotettavia oppilaita tapaamiseen. Suurin osa epäilee Harrya, mutta onneksi mieli muuttuu ja perustetaan Dumbledoren armeija. Enää pitää löytää salainen harjoittelupaikka. Onneksi Neville törmää tarvehuoneeseen. Yhdessä he harjoittelevat ja Voro yrittää seurata heitä ja löytää sisäänpääsyn. Joululoman kynnyksellä muut ovat lähdössä ja Cho sekä Harry huomaavat olevansa mistelonoksan alla ja suutelevat.

Harry näkee unessa, kuinka herra Weasleyn kimppuun hyökätään. Dumbledore ryhtyy toimenpiteisiin ja Kalkaros kutsutaan paikalle opettamaan okklemeusta. Jouluna Harry menee Feeniksin killan päämajaan, eli Sirius Mustan taloon, jossa herra Weasley istuu pelastuneena. Harry tapaa Mustan suvun ilkeän kotitontun Oljon, jolle Sirius Musta antaa kyytiä.

Tylypahkassa Hagrid on palannut ja Pimento on heti hänen kimpussaan. Pimennolle Hagrid kertoo olleensa hoitamassa terveyttään, mutta nuorille Hagrid kertoo olleensa salaisella matkalla puhumassa jättiläiset Dumbledoren puolelle, mutta kuolonsyöjätkin olivat olleet samalla asialla. Azkabanista autetaan karkuun kymmenen vaarallista vankia. Heidän joukossaan Sirius Mustan serkku Bellatrix Lestrange, joka noitui Nevillen vanhemmat mielisairaalakuntoon. Muut oppilaat ovat alkaneet epäillä Päivän Profeetan juttuja ja alkavat pyytää anteeksi Harrylta. Tämä opettaa muille oppilaille suojautumista, mutta oppitunnit keskeytetään, kun Pimento löytää tarvehuoneen. Löytäjien joukossa on Cho, joka ei näytä olevan vapaaehtoisesti mukana. Pimento ja Taikaministeri epäilee Dumbledorea salaliitosta saada Taikaministeriö haltuunsa ja Taikaministeri käskee vangitsemaan Dumbledoren ja viemään Azkabaniin. Tosin tässä vaiheessa Dumbledore ei ihan haluaisi lähteä mukaan ja poistuu kuin taikaiskusta. Pimento nimitetään Tylypahkan rehtoriksi. Cho yrittää puhua Harrylle, mutta tämä ei halua. Myös Hagrid haluaa jutella nuorten kanssa ja vie heidät metsään ja esittelee heille pikkuveljensä Ruaahiksen ja pyytää palvelusta. Heidän täytyisi pitää hänelle seuraa, mikäli Hagrid saa potkut.

Kalkaros opettaa Harrylle mielenhallintaa eli okklemeusta. Harry pääsee Kalkaroksen mieleen ja saa selville isänsä olleen koulukiusaaja. Koko koulu suorittaa VIP-tutkintoa, kun Pimento menee avaamaan ovea. Tässä vaiheessa Fred ja George jättävät räiskyvät jäähyväiset koululle kaikkien oppilaitten kannustaessa. Tässä vaiheessa Harry näkee näyn, jossa Voldemort kiduttaa Sirius Mustaa. Nuoret päättävät lähteä liikenteeseen Hormiverkon kautta. Ainoa valvomaton löytyy itsensä Pimennon huoneesta. He jäävät kiinni ja Pimento haluaa vastauksia. Kalkaros saapuu huoneeseen ja kertoo totuusseerumia vaativalle Pimennolle, että viimeiset tipat Pimento käytti Chon kuulusteluun. Pimento aikoo juuri kiduttaa Harrya, kun Hermione keksii harhauttaa tätä Dumbledoren salaisella aseella. Hän vie heidät kiellettyyn metsään, jossa he törmäävät Kentaureihin. Nämä nyt ei muutenkaan ole kaikkein ystävällisimpiä olentoja, saati sitten kun Pimento ryhtyy pilkkaamaan ja noitumaan heitä, niin johan siinä mitta täyttyy. He vievät Pimennon mukanaan. Harry ystävineen lähtee Lontooseen Thestraalien kyydissä ja saapuvat Taikaministeriöön salaperäisyyksien osastolle. Harry löytää kaivatun ennustuksen, mutta myös Lucius Malfoy haluaisi sen. Harry ei oikein haluaisi antaa ennustusta ja lähtee karkuun. Poistuessaan he saavat varaston kappaleiksi ja joutuvat outoon paikkaan. Kuolonsyöjät ottavat Harryn ystävät kiinni ja pian Feeniksin kiltalaiset saapuvat ja syntyy taistelu, jonka seurauksena Sirius Musta kuolee. Voldemort piipahtaa paikalle ja yrittää saada Harryn tappamaan. Silloin saapuu Dumbledore paikalle ja alkaa taistelun Voldemortia vastaan. Lopulta Harry joutuu Voldemortin valtaan. Taikaministeri joukkoineen saapuu paikalle ja viimein hänen on tunnustettava, että Voldemort on tullut takaisin.

Voit valita puhuttuna kielet: Englanti, tanska, ruotsi.

Tekstitykset tulevat kielillä: Englanti, tanska, suomi, ruotsi, norja.

Kesto: 132 min, valmistusvuosi 2007

Alkuperäinen nimi: Harry Potter and The Order of Phoenix.

Kuvakoko: 16:9.

Valmistaja: Warner Brothers.

Elokuvan arviointi: Elokuva on erittäin hyvä ja mukaansa tempaava ja sen voisi katsoa joskus toistekin.

Cast in Order of Appearance

Harry Potter Daniel Radcliffe
Dudley Dursley Harry Melling
Piers Jason Boyd
Malcolm Richard Macklin
Mrs Arabella Ficc Kathryn Hunter
TV Weatherman Miles Jupp
Aunt Petunia Dursley Fiona Shaw
Uncle Vernon Dursley Richard Griffiths
Mafalda Hopkirk Jessica Stevenson
James Potter Adrian Rawlins
Lily Potter Geraldine Somerville
Cedric Diccory Robert Pattinson
Lord Voldemort Ralph Finnies
Nymphadora Tonks Natalia Tena
Alastor "Mad-Eye" Moody Brendan Gleeson
Kingsley Shacklebolt George Harris
Elphias Doce Peter Cartwright
Emmeline Vance Brigitte Millar
Sirius Black Gary Oldman
Mr Arthur Weasley Mark Williams
Professor Lupin David Thewlis
Professor Minerva McGonagall/McGarmiva Maggie Smith
Mrs Molly Weasley Julie Walters
Kreacher Timothy Bateson
Hermione Granger Emma Watson
Ron Weasley Rupert Grint
Fred Weasley James Phelps
George Weasley Oliver Phelps
Ginny Weasley Bonnie Wright
Newspaper Vendor Jamie Wolpert
Bob Nicholas Blane
Voice of Lift Daisy Haggard
Cornelius Fudge Robert Hardy
Lucius Malfoy Jason Isaacs
Percy Weasley Chris Rankin
Albus Dumbledore Michael Gambon
Dolores Unbridge /Pimento Helda Staunton
Amelia Bones Sian Thomas
Draco Malfoy Tom Felton
Vincent Crabbe Jamie Waylett
Gregory Coyle Josh Herdman
Cho Chang Katie Leung
Neville Longbottom Matthew Levis
Luna Lovegood Evanna Lynch
Slightly Creepy Boy Ryan Nelson
Arcus Filch David Bradley
Seamus Finnigan Devon Murray
Nigel 2nd Year William Melling
Professor Crubbly-Plank Apple Brook
Professor Severus Snape/Kalkaros Alan Rickman
Sybil Trelawney Emma Thompson
Dean Thomas Alfred Enoch
Padma Patil Afshan Azad
Parvati Patil Shefali Chowdhury
Filius Flitwick Warwick Davis
Barman Jim McManus
Somewhat Doubtful Boy Nick Shirm
Everard Sam Beazley
Phineas John Atterbury
Bellatrix Lestrance Helena Bonham Carter
Rubeus Hagrid Robbie Coltrane
Azkaban Death Eater Arben Bajraktaraj
Dawlish Richard Leaf
Crawp Tony Maudsley
Young Severus Snape Alec Hopkins
Young James Potter Robert Jarvis
Young Sirius Black James Walters
Young Peter Pettigrew Charles Hughes
Young Remus Lupin James Utechin
Centaurs Jason Piper
Michael Wildman
Death Eaters Richard Cubison
Peter Best
Tay Macdougall
Richard TrinderPäivitetty 2.1.2010 11:51:02
"Vaihdetaan viihteelle"
Copyright www.videoelokuva.fi 2021