007 ja Kultasormi

James Bond piipahtaa öljysäiliöitä täynnä olevassa paikassa ja onnistuu menemään erään säiliön sisälle. Sieltä hän löytää muutaman tynnyrin ja ajastaa pommin, poistuen bilettämään läheisseen baariin juuri kun pommit räjähtävät. Ystävä kehottaa häntä poistumaan nopeasti, mutta sitä ennen Bond käy jättämässä jäähyväissuukon kauniille naiselle ja ohjaa kilpakosijan sähäkkään kylpyyn.

Bond saapuu Miami Beachille hienoon hotelliin, jonne eksyy myös CIA:n Felix Leiter, joka kertoo Bondin uudesta tehtävästä. Se on Auric Kultasormi, joka on mm. viikon ajan putsannut korttipöydässä uhriaan nimeltään Simmons. Kultasormi haluaa välttämättä "rusketuksen" vuoksi istua omalla tyylillään. Bond näkee sen ja alkaa epäillä pahinta. Hän löytää Kultasormen sviitin ja pääsee sisälle. Parvekkeelta Bond löytää Jill Mastersonin, joka näkee Simmonsin kortit kertoo ne radiolla Kultasormelle. Bond pistää radion kiinni ja Kultasormi on pulassa. Bond käskee Kultasormea häviämään tahallaan 15000 dollaria. Tämän jälkeen Bond keksii Jillin kanssa jotain muuta kivaa puuhaa Dom Perignon 53:n kera. Valitettavasti shampanjapullo oli ehtinyt lämmetä, joten Bondin oli pakko mennä jääkaapille hakemaan uutta. Huoneeseen hiipii hassuhattuinen mies, joka tyrmää Bondin. Myöhemmin Bond herää jääkaapin vierestä ja näkee sängyn päällä Jillin kuolleena yltä päältä kultamaalin peitossa.

Lontoossa esimies M höykyttää Bondia ja on vähällä siirtää hänet jutusta pois. M kehottaa Bondia saapumaan myöhemmin smokkiasussa. He menevät Englannin pankkiin, jossa Bond saa luennon kullasta ja sen tärkeydestä. Kultasormea epäillään salakuljetuksesta. Hän kuljettaa jollain tavoin kultaa Sveitsiin, mutta ei tietoa miten. Bond päättää ryhtyä jutteluun Kultasormen kanssa, mutta tarvitsee syötin. Sellainen löytyy natsien ajalta. Aamulla Bond kipaisee Q:n luokse ja saa uuden auton, Aston Martin DB5 ja pari lähetintä.

Bond lähtee pelaamaan golffia ja Kultasormi saapuu kentän myymälään, kun Bond valitsee tarvikkeita. He päättävät pelata yhdessä ja siirtyvät ulos, jossa odottaa Kultasormen hassuhattuinen palvelija Oodjob. Kultasormen pyynnöstä Bond kertoo pelin juonen ja näyttää saamaansa kultaharkkoa. Kultasormi himoitsee harkkoa ja haluaa pelata siitä 5000 punnan panoksella. Bond suostuu. Kultasormelle käy harmittava takaisku, kun hänen pallonsa katoaa karhikkoon. Bond löytää toisen pallon, joka ei ole Kultasormen. Pian Oodjob on löytävinään oikean pallon. Tosin se on mahdotonta, koska Bond seisoo oikean pallon päällä. Myöhemmin Bond vaihtaa pallon ja myöhemmin Kultasormi häviää koko pelin. Oodjobin lastatessa autoa, Bond laittaa sinne lähettimen, jolla hän voi seurata autoa. Kultasormi ei oikein tykkää Bondista ja käskee Oodjobin näyttää mihin hatullaan pystyy. Tämä kalauttaa kerhon yhdeltä patsaalta pään pois ja Kultasormi kirjoittaa shekin. Lähetin kertoo Kultasormen auton sijainnin. Bond seuraa Kultasormea autollaan Geneveen. Matkalla hänet ohittaa kaunis urheiluauton omistaja, joka yrittää ampua Bondia. Tämä pistää naisen auton renkaat kappaleiksi. Täti ei pyydä kyytiä, vaan kunnon naiselliseen tyyliin käskee Bondia viemään hänet huoltoasemalle, johon Bond suostuu. Toimitettuaan naisen huoltoasemalle, lähtee Bond etsimään Kultasormea. Hän löytää talon ja keksii Kultasormen puuhat. Metsässä hän huomaa naisen uudelleen ja he laukaisevat hälyttimen ja ovat pääsemässä pakoon, kun hassuhattu heittelee taas hattuaan. Bond joutuu ottamaan yhden rosvoista kyytiin, mutta päättää poistaa hänet yläkautta, tosin hän ajaa itse seinään ja menettää tajunsa. Bond herää pöydällä, jonka yläpuolella on laserleikkuri. Laser lähestyy uhkaavasti Bondin haaroja ja saa suun käymään vikkelästi. Seuraavaksi hän herää lentokoneessa Pussy Galoren kauniiden silmien alla. Hän pääsee käymään tavaroineen vessassa siistiytymässä ja hän virittää lähettimen kenkäänsä. Pian tämän jälkeen Lontoo saa tietää hänen sijaintinsa. Bond pääsee Kentuckyyn, jossa Kultasormi ottaa hänet vastaan ja hänet viedään selliin.

Kultasormi menee suureen saliin, jossa on iso kasa rosvoja. Jokainen on toimittanut Kultasormelle kasan kultaa ja haluavat nyt maksun. Kultasormi repii esiin kunnon kulissit, joihin kuuluu Fort Knox, jonka hän kertoo aikovansa ryöstää. Sillä välin Bond pääsee putkastaan ja joutuu suuren salin alapuolelle ja kuulee kaiken. Valitettavasti Pussy löytää hänet ja vie pois. Silloin yksi Kultasormen rosvoista laskee suureen saliin hermokaasua ja salissa olevat rosvot kuolevat. Yhden rosvon mitta oli tullut täyteen ja Oodjob on viemässä häntä pois. Bond sujauttaa ulkona tämän taskuun lähettimen ja viestin CIA:lle, jonka miehet seuraavat Bondia. Oodjob tappaa rosvon ja vie hänet romuttamolle, jossa autosta tehdään kuutio. Kultasormi saa tietää, että tilaa tarkkaillaan ja hän kutsuu Bondin luokseen. Tämä tajuaa, että Fort Knoxissa aiotaan räjäyttää atomipommi ja tehdä kulta radioaktiiviseksi. Bond jää pussy Galoren seuraan ja rupee pussailemaan. Aamulla joukko pieniä lentokoneita lähestyy Fort Knoxia ja laskee unikaasua ja koko kaupunki uinuu unten maille. Kultasormen joukot lähestyvät Fort Knoxia ja räjäyttävät aitaan aukon ja leikkaavat toisen nosto-oveen. Atomipommi tuodaan sisään ja ulkona armeija sekä CIA:n joukot alkavat heräillä. Syntyy taistelu. Bond on alakerroksissa kytkettynä pommiin, mutta pääsee vapaksi ja tappelee Oodjobin kanssa päättäen grillata hänet. Viimein joku saa sammutettua pommin. Enää ei ole kuin matka Washintoniin ja päivällinen presidentin kanssa.

Voit valita puhuttuna kielet: Englanti.

Tekstitykset tulevat kielillä: Englanti, englanti kuulovammaisille, hollanti, ruotsi, suomi, norja, tanska, Arabia, heprea.

Kesto: 2h 5 min, valmistusvuosi 1964.

Alkuperäinen nimi: Goldfinger.

Kuvakoko: 16:9.

Valmistaja: Metro Goldwyn Mayer.

Elokuvan arviointi: Elokuva on taattua James Bond-laatua ja sen katsoo mielellään ties kuinka monennetta kertaa ja varmaan sen voisi katsoa joskus toistekin uudelleen.

Henkilöt

007 James Bond Sean Connery
Pussy Galore Honor Blackman
Auric Goldfinger Gert Frobe
Jill Masterson Shirley Eaton
Tilly Masterson Tania Mallet
Oodjob Harold Sakata (Tosh Togo)
M Bernard Lee
Solo Martin Benson
Felix Leiter Cec Linder
Simmons Austin Willis
Moneypenny Lois Maxwell
Midnight Bill Nagy
Kisch Michael Mellinger
Johnny Peter Cranwell
Bonita Nadja Regin
Smithers Richard Vernon
Mr. Ling Burt Kwouk
Q (Boothroyd) Desmond Llewelyn
Mei-Lei Mai Ling
Swiss Gatekeeper Varley Thomas
Dink Margaret Nolan
Brigadier Johnn McLaren
Atomic Specialist Robert Macleod
Blacking Victor Brooks
Capungo Alf Joint
Hawker Gerry Duggan
James Bond Title song 'Goldfinger' sung by Shirley BasseyPäivitetty 2.11.2009 17:54:14
"Vaihdetaan viihteelle"
Copyright www.videoelokuva.fi 2021