007 Vaaran vyöhykkeellä

James Bond ja muu 00-osasto osallistuu harjoitukseen, jossa tehtävänä on tunkeutua Gibraltarin tutka-asemiin. SAS yrittää suojata asemia.

Yhdellä 00:lla ei mene hyvin. Ensin jää varjo puuhun ja pian on joku tunkemassa punaista maalia paidan nurkkaan. Ei yhtään ihme, että sellaisesta pillastuu ja ampuu pari vartiomiestä. Mutta kun samantien pitää katkoa yhden 00:n köysi, niin Bond ei tykkää semmoisesta leikistä ja lähtee metsästämään pillastunutta rosmoa, joka pihistää jeepin. Bondi hyppää kyytiin kertoo rosmolle tulikivenkatkuisesti mielipiteensä. Bondikin haluaisi ajaa, mutta kun rosmo ei anna, niin Bond päättää jättää leikin sikseen ja ajaa mereen. Onneksi lähistöllä sattuu olemaan kaunis, mutta niin yksinäinen neitokainen, joka tarjoaa puhelinta ja shampanjaa.

Bratislava, Tshekkoslovakia. Bond saapuu konserttiin, jossa Wienin V-osaston johtaja Saunders odottaa jo kärsimättömänä. Bond huomaa soittajien joukossa kauniin sellonsoittajan. Hän ja Saunders lähtevät vastapäiseen taloon. Kenraali Koskov aikoo loikata ja Bondin pitää suojella häntä KGB:n tarkka-ampujilta, koska Koskov pitää tätä parhaana. Bond asettuu paikalleen ja Koskov pakenee vessan ikkunan kautta. Bond huomaa tarkka-ampujaksi sellonsoittajatytön ja ampuu tahallaan ohi. Koskov pääsee pakoon ja saapuu taloon. Bond näkee sellonsoittajatytön poistuvan pidellen kättään. Saunders tunkee Koskovin takakonttiin. Bond ottaa hänet etupenkille istumaan ja tunkee kiväärin ihmettelevän Saundersin syliin ja vie Koskovin mukanaan. Heitä vastassa on Rosika Miklos, joka toimii kaasulaitoksen yleisnaisena. He pistävät Koskovin maakaasun puhdistussäiliöön ja lähettävät putkea pitkin länteen, Itävaltaan, jossa Q on häntä vastassa. Hänet juoksutetaan katolle, jossa hävittäjä jo odottaa.

Lontoossa Bond käy läpi KGB:n tappajia. Moneypenny tuo sanaa, että häntä odotetaan Blaydenin turvatalolle ja antaa mukaan ostoslistan Harrodsille. Bond pyytää Moneypennyä tarkkailemaan uutisointia koskien erästä sellistiä.

Bond saapuu Blaydenin turvatalolle mukanaan herkkukori, jossa on kaviaaria ja Bollinger RD. shampanjaa. Talolle saapuu myös maitomieheksi naamioitunut tappaja. Koskov kertoo kenraali Pushkinista, jolla on salainen suunnitelma tappaa vakoojia. Maitomies saapuu keittiöön ja pistää kokin hengiltä. Turvamies saapuu keittiöön ja antaa hälytyksen. Maitomies poistaa turvamiehen muonavahvuudesta ja ilmoittaa kaasuvuodosta päärakennuksessa ja käskee kutsumaan ambulanssin sekä evakuoimaan päärakennuksen. Maitomies lähtee heittelemään maitopulloja ympäriinsä ja tekee niillä räjähtävän vaikutuksen. Hän saa mukaansa Koskovin ja pistää yhden turvamiehen auttamaan kantamisessa. Tilalle saapuu helikopteri, joka vie Koskovin mennessään.

Kenraali Pushkin on parin päivän päästä Tangerissa ja M antaa hänestä tappokäskyn. Bond ei usko Pushkinin syyllisyyteen ja haluaisi vielä tarkistaa mm. sellonsoittajatytön.

Q antaa Bondille kivoja leluja mukaan. Moneypenny on löytänyt sellistin nimeltään Kara Milovy, jonka käsi on "oudosti" loukkaantunut. Bond lähtee Bratislavaan kuuntelemaan sellomusiikkia. Hän seuraa Milovya raitiovaunulla, kun KGB astuu mukaan. Hänet viedään kuulusteltavaksi. Bond huomaa Milovya noutamaan tulleen Pushkinin. Bondin näppeihin jää sellokotelo, jota hän tutkailee tarkemmin yleisessä vessassa. Kotelossa on kivääri ja Milovyn osoite. Milovy saapuu kotiin ja huomaa asuntoaan pengotun. Bond saapuu kotelon kanssa. Milovy ilostuu kuullessaan Koskovin olevan kunnossa. Bond antaa hänen ymmärtää heidän olevan "ystäviä".

Bond saa Milovyn katoamaan hetkeksi. Enää pitää hakea sello konservatoriosta. Bond ei oikein tykkää ajatuksesta, mutta minkäs naisille mahtaa. He ajavat rajallepäin ja saavat poliisiauton peräänsä. Bond pistää poliisiauton uuteen uskoon ja pääsee pakoon. Poliisit rakentavat tiesulkua, mutta Bond päättää selkiyttää tietä parilla ohjuksella ja ajaa metsään panssarivaunu perässä. Hän nappaa yhden ladon mukaansa ja ajaa jäälle. Hän päättää erottautua ladosta ja panssarivaunun miehet päättävät ilmateitse erotella ladon laudat toisistaan. Bondin autosta lähtee kumi yhdestä pyörästä ja hän leikkii "piiri pieni pyörii, poliisilada siinä hyörii" ja leikkaa jäähän pienen reiän. Valitettavasti reikä on suuri ja poliisilada painava, joten se uppoaa järveen. Bond päättää poistua, vaikka armeija haluaisi keskustella hänen kanssaan. Niinpä Bond ajaa uudelleen metsään. Sananmukaisesti. Bond päättää tuhota autonsa ja he lähtevät kelkkailemaan sellokotelolla panssarivaunu perässään. Itävallan rajalla ei satu olemaan ruuhkaa, joten Bond ja Milovy suoriutuu tullimuodollisuuksista varsin vauhdikkaasti.

Tangerissa joku huutaa kaiuttimeen yhtä innokkaasti, kuin joku puristaisi rallattimista. Samanaikaisesti Pushkin menee tapaamaan Brad Whitakeria, asekauppiasta, joka yrittää kusettaa Pushkinia, eikä vain pitelemällä rallattimista, vaan sillai ihan oikeesti. Pushkin peruuttaa tilauksen, kun mitään tilausta ei ole kerta toimitettukaan, eikä raha ole liikkunut sveitsiläiseltä pankkitililtä minnekään.

Bond ja Milovy saapuvat Wieniin ja kirjautuvat hotelliin. Bond tilaa myös votkamartinit, kuten tapana on. Samaan syssyyn Bondi tilaa liput illan oopperaan. Milovy ihastelee pukuja ja Bond pistää haisemaan Koskovin lukuun.

Tangerissa Brad Whitaker kiukuttelee Koskoville ja Maitomiehelle, että Pushkin haluaa rahat takaisin. Koskov yrittää rauhoitella Whitakeria, että kohta Bond tulee ja päästää Pushkinin päiviltä.

Bond ja Milovy viihtyvät oopperassa, jonne myös Saunders on saapunut. Milovy käväisee puuteroimassa nenäänsä ja Saunders saapuu rupattelemaan. Bond kertoo esittävänsä Koskovin ystävää saadakseen vihjeitä. Hän kertoo Koskovin myös ostaneen New Yorkista kalliin ja aidon Stradivariuksen, nimeltään Lady Rose. Bond pyytää ottamaan asiasta selvää ja tilaa passin Milovylle. Heidän on määdä tavata kahvilassa maailmanpyörän luona.

Saunders menee kahvilaan odottamaan Bondia. Tällä nyt valitettavasti kestää, kun maailmanpyörä jää hetkeksi jumiin. Vähän ajan päästä Bond menee kahvilaan tapaamaan Saundersia. Ulkopuolella maitomies on vaihtanut ammattia ja myy nyt ilmapalloja. Saunders kertoo, että sello on myyty äskettäin New Yorkissa pidetyssä huutokaupassa Brad Whitakerille hintaan 150.000 dollaria. Bond kuulee Whitakerin olevan Tangerissa. Saunders poistuu ja jää oven väliin ja kuolee. Bond löytää ilmapallon, jossa lukee Smiert Spionom ja lähtee ajamaan takaa muitakin ilmapalloja, luullen niiden kantajaa tappajaksi.

Tangerissa Bond seuraa Pushkinia. Tämä saapuu rakastajattarensa luokse makeisineen ja kukkineen. Bond odottaa oven takana ja järjestää tälle iloisen jälleennäkemisen. Bond saa tietää Smiert Spionomin loppuneen jo 20 vuotta aiemmin ja Pushkinin aikoneen pidätyttää Koskov valtion varojen väärinkäytöstä. Pushkin saa hälytettyä henkivartijansa kellonsa avulla. Bond huomaa tämän ja järjestää tälle yllätyksen. Bond ja Pushkin rupattelevat vielä hetken aikaa tulevaisuudesta.

Pushkin on puhumassa konferenssissa, kun maitomies suuntaa valonheittimet ja aikoo ampua Pushkinin, mutta Bond ehtii ensin ja Pushkin kaatuu maahan. Bond päättää poistua. Pushkinin "ruumis" viedään takahuoneeseen. Matkalla maitomies huomaa homman onnistuneen. Tosin Pushkin tuntuu verhojen takana heräävän henkiin. Ulkona Bond saa kyydin parilta kauniilta naiselta. Hän meinaa jättää naiset ihan yksinään, mutta nämähän haluavat matkustaa tämän kanssa vielä pidempään. He vievät tämän erääseen laivaan moikkaamaan Felix Leiteriä CIA:sta.

Maitomies saapuu Whitakerin luokse ja kertoo uutiset. Samanaikaisesti puhelin soi, eikä Koskov tunnu iloiselta.

Myöhemmin Bond saapuu Milovyn luokse. Tämä tarjoaa Bondille terästetyn votkamartinin. Hän nukahtaa ja sisään astuu maitomies ja Koskov. Nämä kuljettaa tajuttoman Bondin ambulanssilla lentokoneeseen. Mukana on elinsiirtolaukku, jossa on sydän, jäitä ja lievä kasa timantteja. He saapuvat Afganistaniin, jossa Pushkin pidätyttää Bondin ja Milovyn. Itse hän on "salaisessa operaatiossa" ja kaipaa miehiä ja autoja. Bondin ja Milovy viedään putkaan, jossa Bond saa Milovyltä avaimenperänsä ja rupee viheltelemään. Avaimenperä vastaa piipityksellä ja vartijat ryhtyvät myös viheltelemään. Bond viheltaa "Rule Britannian" ensisävelet ja avaimenperästä nousee tainnutuskaasua tainnuttaen pari vartijaa. Heti perään Bond pistää kolmannen vartijan matalaksi ja pienen välienselvittelyn kunniaksi vartijat pääsevät tutustumaan putkiin toiselta kantilta. Bond pääsee käsiraudoista ja heittää avaimet putkassa olevalle miehelle. Ulkona Bond näkee, kuinka elinsiirtolaukku laitetaan miehistönkuljetusvaunuun. Hän päättää poistua ja käyttää hyväkseen ilmailuhallituksen hyväksymiä portaita. Portin ulkopuolella lauma miehiä meinaa käydä käsiksi, mutta putkasta vapautettu mies pelastaa heidät. He ratsastavat yhdessä paikalliseen kylään. Bond ja Milovy viedään yhteen huoneeseen, josta he näkevät kaapatun karavaanin. Pian heidät tullaan hakemaan ja viedään Kamran Shahin, putkakaverin luokse. Shah sattuu olemaan Mujahedin itäisen alueen varakomentaja, jolta Bond yrittää tiedustella apua, että pääsisi takaisin tukikohtaan. Tai edes aseen ja oppaita. Aamulla voisi onnistua. Milovy on ollut huolissaan. Tilannetta ei paranna se, että aamulla Bond aikoo lähettää hänet turvaan.

Aamulla Bond lähtee matkaan ja saa keitaalla selville, että joukon mukana on iso lasti oopiumia. Keitaalle saapuu myös Koskov ja maitomies timantteineen. Näiden tarkoituksena on ostaa timanteilla iso kasa oopiumia. Bond meinaa ryhtyä hillumaan oikein urakalla ja kaipaa apua. Kamran katsoo, mitä voi tehdä. Bond auttaa kantamaan huumepaketteja kuorma-auton lavalle ja jää piiloon. Milovy pillastuu Kamranille, kun tämä ei oikein meinaa avittaa Bondia ja lähtee itse perään. Tukikohdassa Bond lastaa paketteja eteenpäin ja Milovy saapuu Kamranin kanssa. Bond pääsee pakettinsa kanssa lentokoneeseen, mutta törmää Koskoviin ollessaan poistumassa. Kamran saapuu ratsuväen kanssa ja pistää paikan matalaksi. Bond päättää lähteä lentoon, mutta Milovy haluaisi kovasti mukaan. Koskov ja maitomies ei ole kovin innostunut ajatuksesta. Milovy onnistuu pääsemään koneeseen peräluukun kautta, mutta Bond oli unohtanut keskioven auki. Samanaikaisesti lentokentälle laskeutuu lentokone suoraan Koskovin päälle ja maitomies hyppää mukaan, mutta Bond antaa hänelle kenkää ja päättää yhteistyön. Valitettavasti vain koneen polttoaine alkaa olla lopussa ja Bondin sekä Milovyn pitää poistua nopeasti koneesta.

Voit valita puhuttuna kielet: Englanti.

Tekstitykset tulevat kielillä: Englanti, englanti kuulovammaisille, hollanti, ruotsi, suomi, norja, tanska, Arabia, heprea.

Kesto: 2h 5 min, valmistusvuosi 1987.

Alkuperäinen nimi: The Living Daylights.

Kuvakoko: 16:9.

Valmistaja: Metro Goldwyn Mayer.

Elokuvan arviointi: Elokuva on taattua James Bond-laatua ja sen katsoo mielellään ties kuinka monennetta kertaa ja varmaan sen voisi katsoa joskus toistekin uudelleen.

Henkilöt

007 James Bond Timothy Dalton
Kara Milovy Maryam d'Abo
General Georgi Koskov Jeroen Krabbe
Brad Whitaker Joe Don Baker
General Leonid Pushkin John Rhys-Davies
Kamran Shah Art Malik
Necros "The Milkman" Andreas Wisniewski
Saunders Thomas Wheatley
"Q" (Boothroyd) Desmond Llewelyn
M Robert Brown
Minister of Defence Geoffrey Keen
Minister Anatol Gogol Walter Gotell
Miss Moneypenny Caroline Bliss
Felix Leiter John Terry
Rubavitch Virginia Hey
Col- Feyador John Bowe
Rosika Miklos Julie T. Wallace
Linda Kell Tyler
Liz Catherine Rabett
Ava Dulice Liecier
Chief of Security Tangier Nadim Sawalha
Koskov's KGB Minder Alan Talbot
Imposter Carl Rigg
Chief of Snow Leopard Brotherhood Tony Cyrus
Achmed Atik Mohamed
Kamran's Men Michael Moor
Sumar Khan
Jailer Ken Sharrock
Gasworks Supervisor Peter Porteous
Male Secretary, Blayden Antony Carrick
004 Frederick Warder
002 Glyn Baker
Sergeant Stagg Derek Hoxby
Butler, Blayden Bill Weston
Trade Centre Toastmaster Richard Cubison
Concierge, Vienna Hotel Heinz Winter
Lavatory Attendant Leslie French
James Bond Theme music 'The Living Daylights' Performed by a-haPäivitetty 8.11.2009 15:56:11
"Vaihdetaan viihteelle"
Copyright www.videoelokuva.fi 2021